聖誕節‧聖誕卡

「又到聖誕,又到聖誕~」

雖然我不信耶穌,但無何否認祂為我們信和不信的人帶來一個少有當真是「普世歡騰」的節日,一股歡愉的氣氛洋溢著。我是一個不傳統得來又有些傳統的人:我其實很喜歡送聖誕卡。是一張張摸得到的「硬嘢」,不是一個 www 地址。我覺得人家收到你 email 過來的 e-card,無乜 feel,一張 e-card 一個掣可以隨便送到你 gmail 戶口內哪幾百個朋友的 email 當中;親手送來的聖誕卡,就顯得份外溫暖,就算只是在卡上「潦隻龜」,一百個朋友你都要打開一百張卡潦一百次啦!有些知心的朋友再加幾句真心的問候和祝福,就更窩心啦。

不過可惜,連我自己都不再多送聖誕卡了。其實不是我懶得寫,只不過以前返學時大家是同學仔日日見,容乜易送聖誕卡;現在大家「你有你嘅生活,我繼續我嘅忙碌」,平日可能 day day 在 whatsapp group 裡風花雪月,但事實上很難得才能聚首,寫好張卡,都不知道可以點送!我有你的公司 email、個人 email、電話、 whatsapp、facebook、微博、微信、instagram、viber、skype…… 就是無你的郵寄地址,又點寄著實物的聖誕卡呢?係… 我可以問人拿地址,但這已經被視為有如出古文物的老土行為 — 無啦啦問人地址,好似想去「老笠」咁,有什麼事 email / 電話 / whatsapp / facebook / 微博 / 微信 / instagram / viber / skype 咪得囉!

還有,大家都忙,專程約出來俾帖都可能唔得閒,何況是聖誕卡?難得趁聖誕新年一班老朋友出來聚舊,大家又要陪屋企,又要帶班小朋友出去玩,約得來都聖誕已過。利是就話過了年幾多日都不介意收,聖誕卡過了年才送好似唔多啱 feel!我都試過幾次被人衝口而出一句:過咗聖誕節先送聖誕卡?!

算了吧… 不送就不送。如果你這些年來是曾經收過我的聖誕卡,希望你知道今年和每一年其實我個心裡面已經送了張充滿祝福的聖誕卡給你!

Merry Christmas~~~

Everyone, MERRY CHRISTMAS

A special Christmas Carol for you all~~~

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s