財爺終極一擊!

不知不覺間又到了財爺發佈新一年的財政預算案的日子,原來亂派$6000已經是一年之前的事!

又一年的財政預算案

作為終極一擊,我妄想財爺會抱著「都唔駛驚下年俾人鬧」的心態,肯真心為香港社會駛D應駛的錢。結果就只有重建瑪麗和廣華,其餘就只是繼續減稅減稅再減稅,繼續亂「fing」盈餘。

點解財爺每一年都只識派錢?其實盈餘可以投放在更多長線投資、更有急切需要的範疇,例如教育和醫療。

雖然香港出生率一直偏低,但小朋友返學仍然是30幾人一班。大家都做過香港的小學生、中學生,你不是班裡面最叻或最曳幾個,老師真的很難抽時間留意你、照顧你,是否可以多放資源走小班教學?大學轉4年制,是否可以趁機放多點資源去完善大學教育?我知道現在大學裡資源緊拙,請人要跟出面私人機構爭絕不容易,還有可以用多一點錢請好一點 professor,做好一點 research。要知道香港政府這麼多年來搞轉型搞來搞去只是將香港由「為美金服務」轉成「為人民幣服務」,什麼中藥港、數碼港最後都是9up。如果連教育都不再做好D,香港人真是再可以憑什麼跟內地億萬人鬥,跟已一體化的全世界鬥?

再者,香港人口老化人人皆知,我不理你搞不搞「醫保」,增加醫療服務已經有需要性。除了重建瑪麗、廣華外,更要解決市民用公家醫院照非緊急MRI要等到2019年這些問題。

(http://hk.news.yahoo.com/%E9%86%AB%E5%B1%80%E8%B3%BC%E6%A9%9F-%E6%B8%9B%E7%A3%81%E5%8A%9B%E5%85%B1%E6%8C%AF%E8%BC%AA%E5%80%99-221327401.html)

2019年?根本都唔 make sense!可以讓這事情發生已經是唔 make sense!還有還有,電視都有得做,《on call 36小時》,要醫生 on call 時要做足36小時,想唔發生醫療事故就假啦!點解政府從來都無想過用點錢,增加資源去解決這些事?今日見到大舊衰在財爺讀預算案時又發癲大叫「回水八千」,我真係想叫他回水他這些年收落納稅人供養他的人工!大拿拿500億就咁派咗佢?!500億起多間瑪麗都得啦!你做得代表全香港的立法會議員,除了不斷 ban 政府外,還會不會提議一些有多點見地的東西?大聲叫政府派錢是多麼的容易和攞采,但我選牛頭角順嫂就得啦,駛乜選你?政府派$8000俾我,我有什麼冬瓜豆腐要照MRI,咪又係要等到2019年,去睇街症又係排餐死,咁我局住要出去睇私家醫生,個$8000又係凍過水。

回水八千 認真膚淺

還有一點,財爺派錢還富於民,咁「富」從那裡來?高地價賣地。大家一方面叫財爺減稅派糖,結果稅基越來越窄,政府只能繼續高價賣地支持收入;另一方面又埋怨樓價太高,要政府撳低樓價,咁你想政府邊度變錢出來用?現在即使財爺派你$8000,兩年後可能你連半塊階磚都買不起了!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s