ICQ 蕉後重生?

出國一星期,只能間中 check check email,睇睇 facebook。突然驚覺無啦啦個個係度講 ICQ,搞乜?真係潮流興懷舊?

我當然記得我的 ICQ UIN!(UIN 這個 term 我想你差點兒忘記了) 當年流落異鄉讀書時,靠的就是 ICQ!跟香港的朋友聯繫、在學校約同學食飯、跟女同學都溝通溝通都係靠佢!以前個年代最 hit 的手機是 Nokia 8210,在那個黑白 mon 玩那個好似食鬼的蛇仔 game 咋!Sony Ericsson 部彩 mon T68i 我 year 3 先有,部電話仲只可以打電話同 SMS,邊似而家咁多功能?

講返正題,究竟點解 ICQ 無啦啦翻生?我搜遍 facebook 發覺係無人知!大家都只是跟風重新開啟那個封了塵的 account。我呢D潮人返香港第一件事當然是在我部電腦裝番 ICQ!原來已經去到 version 7.7,而且非常追上潮流,可以跟 facebook 和 google talk connect — 我諗,這可能就是翻生的主因!

你用 MSN、 whatsapp等最重要是什麼?就是要夠人多!ICQ 當年個個都用,咁都搞到沒落代表佢真係做得好差!當你的朋友一個又一個不再開 ICQ,你個 contact list 只有小貓幾隻 online,梗係唔用啦!開咗 = 無開。但如果可以 link to facebook account 又唔同喎,個個都用 facebook,等於 D contacts 返晒嚟,咁又好似有番D價值。

睇番 ICQ 個歷史,由一間以色列公司 Mirabilis 創造,1998年踏入全盛時被 AOL收購… 哈!怪不得越做越唔掂!你看看 AOL 那個 AIM 咁多年以來都係咁廢,感覺就似停留在 56kbps 上網的年代,ICQ 被它搞垮真是一點兒都不出奇。到2010年 AOL 終於蝕讓給俄國公司 DST。DST 的來頭一點都不小,早已經入股了 facebook、zynga、groupon等。起碼它買了 ICQ 後唔駛一年就已經有個似樣的「中興」,睇下可不可以維持耐一點?

講真,見到ICQ蕉後重生都有D開心,一來它總算陪伴了我整個大學生涯,點都有份感情;二來真係有些舊朋友我只有 ICQ contact 而無 MSN。如果你係其中一個,不妨 send 個 ICQ message 給我。我有點兒掛住個「喔噢!」聲!

Advertisements

2 thoughts on “ICQ 蕉後重生?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s