百樣米養八樣人 (一)

6 08 2014

前言

過去的一年,小弟到一間半公營機構 (即係「政府」d friend 啊) 做個 project。一年過後,離別在即之際,有感而發,我的感受是……

走到走唔切呀!

這一年間見識到這裡某些人的做事和生存方法,我只可以講一句:百樣米養百樣人!

無驚無險 又到5點

第一樣人:無驚無險 又到5

「無驚無險,又到5點」是各位打工仔夢寐以求的生活,可惜絕大部份都享受不到這份奢華。但在政府或者這些半公營機構,你就有機會啦!記得當年有同學在教育局做暑期工,放工時間是5點,他說4:30pm 就有同事叫他執野,5:05pm 都未走的話就有同事來趕他走!你有無試過老細5pm趕你放工呀?

如果你5:30pm (這裡的 official hour 是到5:30) 站在我們公司門口,你5:31pm 開始就見到一浪接一浪的人潮離開公司。

其實我對此又不太反感,反正做得公家,大家都知道是但求安穩;只要你準時走不會連累我要幫你執手尾的話,我也無乜所謂。不過,有些同事確實是超厲害,真的可以每一天準時都5:30pm就踏出辦公室!

我只可以說他的 time management skill 簡直是到了神級!

 

點解我要係屋企做公司嘢

第二樣人:點解我要係屋企做公司

我在這家半公營機構做的 project 是重新建立那個已經10年沒有翻新、還是在用 flash 的網站。(PS:in case 你不知道,基本上所有手機都開不到 flash 的,所以他們的舊網站是手機 unfriendly 的) Project 去到中後段,要約各個部門的相關同事,做個 training,教他們如何在新網站更新資訊。

在其中一個 training,同事A聽了我們的講解後問:如果我有資料需要每年在1月1日在網上更新,可以預先設定嗎?她應該是聽到了我們剛才講解 event module 時,見到有這個功能所以問起。但很可惜,這些基本資料更新是沒有「預設」功能的,不過她可以在12月31日在公司裡先做好了要更新的資料,在網站中 “Save as Draft”,然後只要1月1日在家裡登入,將那 draft 正式登出來就可以了,前後不需要花多過三分鐘。

聽到這裡,她冷冷的說一句:「點解我放假要係屋企做嘢?」

(hm… 我都想知,不如你問你老細?)

我說:「咁不如你31號就放上網,或者2號返工一早就放上網?」

她說:「唔得喎,d資料1月1日生效我哋要立即放上網。」

(咁你咪做囉)

我就話:「咁呀… 其實只要你31號係公司事先準備好,1號好簡單,唔駛5分鐘就搞掂。」

她再說一次:「1月1日我放假,點解要係屋企做嘢?」

頂!你無嘢呀嗎?你唔想做咪同你老細講囉!唔好係度發我爛喳!況且放假晒你個 5分鐘咁大把,唔駛咁嘅態度呀嘛!而家周街都有人放工都要 check blackberry、check email 啦!

今時今日咁嘅工作態度,真係只有呢種公營機構先容得下!

(待續…)

Please come and like my Facebook Page if you find my blog interesting: https://www.facebook.com/jailbreakplato

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s




%d bloggers like this: