黃子華,都是你的錯?

十月八日 晴

今天是去看香港棟篤笑王子黃子華「洗燥」show 的大日子!今次他由坐得4000多人的灣仔伊館,移師有12000多位的紅館!還要是連開10場,可以講是香港棟篤笑最勁抽的一次!

平日去紅館睇演唱會多,例牌不到八點九不開場。但棟篤笑… 應該無乜需要準備,不用八點九先開場吧… 醒目的我事先問好已去笑餐死的朋友仔:

「喂,黃子華幾點開場呀?」
「八點三左右好入場啦!唔係會 miss 咗個 video,好好笑呀!」

收到!

為了不用餓住睇 show,就要將 show 前食飯的時間推前一點,七點在紅館旁邊的國際都會廣場等啦!

7:02pm 到達國際都會廣場,好想食上海菜,去後面那間上海飯店先

7:05pm 哦… 原來間舖叫《又一店小籠包》,門口已經見人龍,不過我照樣先登記。望見張登記紙,嘩… 要等成員七、八張枱,等到都不夠時間食啦!

7:09pm 上一層去 food court,心想坐住等其他人來。入到 food court… 從未見過咁人山人海,咩事呀?!每個店前起碼排了十多人,我都不知道我應該先等位還是先叫食物?距離開 show 只有一個小時,又唔遲得… 我決定過火車站買最快捷方便的:麥…當…奴…!

7:17pm 過天橋去到火車站,一入大堂望上二樓的麥當奴,已經大叫一聲「唔啦係呀嘛~!」坐扶手電梯上到去…

得!無事!立刻掉頭落返去!

麥當奴的龍頭
麥當奴的龍尾,這已經不是最長龍了,之前排到扶手電梯的邊邊!

7:20pm 徬徨的我,餓著肚皮,站在大堂中心。洋洋一個紅磡火車站大堂,竟然無我肚皮容身之所!我好似電影橋段般360度自轉……

…… 終於讓我見到黑暗中的救星!

大… 班… 麵… 包…!

7:22pm 行到入大班,現場好似之前蝗蟲駕到般,麵包櫃差不多被搜掠一空!只剩下幾件麵包。我稍一猶疑,又一件被人拿走了!當下我二話不說走過去,看見兩件叉燒包,心想我們三個人可以分了它們。就是這一秒鐘的遲疑,旁邊的大嬸已經捷足先登右邊那叉燒包了!!我立刻使出我的擒拿手,將餘下那一個一手拿下!還將麵包櫃上其他食得的麵包都全拿掉了!都只是買到4個麵包3個人食…

如果我再遲5分鐘入大班,就只能買到那些白方包乾啃了!

搶購一空的麵包櫃,店員只可以放一些方包充斥吓場面

8:08pm 入場了。看了這麼多次紅館 show,都未試過竟然食唔到飯!!我唯一想到的理由,就是太多人去睇黃子華,而 showtime 是在八點三不是八點九,所以大家就逼在一起吃晚飯了!

講到尾,都是黃子華你太受歡迎的錯!

我好肚餓呀!

黃子華!齊齊嗌回水!!

「回水!!!除褲!!!」

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s